اختلاف نظر در بین جمهوری خواهان آمریکا در رابطه با قضیه ترور سپهبد سلیمانی

CC0 / Pixabay / پیشنهادات جالب یک سناتور آمریکایی برای کاهش تنش میان ایران و آمریکا
پیشنهادات جالب یک سناتور آمریکایی برای کاهش تنش میان ایران و آمریکا - اسپوتنیک ایران
اشتراک
جمهوری خواهان پس از استماع گزارش دولت آمریکا در اینباره که دلایل کاخ سفید برای اثبات ضرورت ترور سپهبد قاسم سلیمانی تا چه حد قانع کننده بوده، دچار اختلاف نظرهای شدیدی شده اند.

به گزارش اسپوتنیک، دو سناتور جمهوریخواه از دولت آمریکا انتقاد كردند و یكی از آنها با صراحت اظهار كرد كه به محدود كردن اختیارات دونالد ترامپ رئیس جمهور ایالات متحده برای جنگ با ایران رای خواهد داد.

پس از ترور سردار سلیمانی توسط ارتش آمریکا در بغداد، ایران به پایگاه های نظامی ایالات متحده در عراق حمله کرد اما هیچکدام از نظامیان آمریکایی در این حمله آسیب ندیدند. دولت ترامپ ادعا می کند که سلیمانی در زمان حیات خود در حال آماده سازی حملات "اجتناب ناپذیر" به ایالات متحده بود، اما با استناد به سریت، هیچگونه شواهدی را ارائه نمی دهد.

یک نشست توجیهی برای هر دو مجلس کنگره توسط مارک اسپر وزیر دفاع، مایک پومپئو وزیر امور خارجه، جینا هاسپل رئیس سیا و مارک میلی رئیس ستاد مشترک نیروهای مسلح ایالات متحده، برگزار شد.

جیم ریش سناتور جمهوریخواه از آیداهو، که ریاست کمیته امور خارجه سنا را برعهده دارد، گفت که این "یکی از بهترین جلسات گزارش دهی" بود که او در طول فعالیت خود در کنگره به یاد می آورد اما مایک لی سناتور جمهوریخواه از ایالت یوتا عقیده کاملا متفاوتی را ابراز کرده و گفت: "این احتمالاً در 9  سال نمایندگی من در مجلس سنا، بدترین جلسه بود، حداقل در مورد مسائل نظامی" به گفته لی، توضیحات دولت برای توجیه قانونی و اخلاقی ترور سپهبد سلیمانی وی را قانع نکرده است.

لی گفت: "من این نشست را توهین آمیز و تحقیر آمیز می دانم." وی گفت که اکنون آماده رای دادن به قطعنامه ای است که هدف از آن محدود کردن اختیارات نظامی ترامپ در رابطه با مسئله ایران است. در مجلس سنا، قطعنامه تهیه شده توسط دموکرات ها هیچ شانسی برای تصویب ندارد، مگر اینکه شماری از سناتورهای اکثریت جمهوری خواه به آن بپیوندند.

مایک لی با عصبانیت گفت: "تمام این مدت به این نشست 75 دقیقه ای به ما می گفتند که ما باید دختران و پسران خوبی باشیم و در مورد این موضوعات بطور علنی بحث و گفتگو نکنیم. من فکر می کنم این یک جنون کامل است و قابل قبول نیست"سناتور لی عصبانی بود.

رند پل، سناتور دیگر جمهوری خواه با او موافقت كرد. وی با اشاره به نظارت کنگره بر عملکرد قوه مجریه گفت: "من و سناتور لی قرار نیست از وظایف خود صرف نظر کنیم."

دموکرات ها نیز از اطلاعاتی که دولت در اختیارشان قرار داده بود، ناراضی بودند و از جمله خانم بونی کلمن، عضو دموکرات مجلس  نمایندگان  گفت: "ما هیچ تصوری در اینباره پیدا نکردیم که دلیل فوری برای این کار (قتل سلیمانی) وجود داشته است".

كنگره آمریكا از نظر قانون اساسی مجاز است كه به روسای جمهور اجازه جنگ دهد یا از این کار امتناع ورزد، اما رئیس قوه مجریه عملاً دارای اختیارات گسترده ای برای اجرای عملیات نظامی در خارج از كشور حتی بدون رضایت كنگره است.

از سال 1973 در آمریكا قانون اختیارات جنگی به اجرا در آمده است كه براساس آن رئیس جمهور موظف است ظرف 48 ساعت از وقوع هر عملیات جنگی در اینباره به كنگره اطلاع دهد. همچنین حضور نیروهای مسلح بیش از 60 روز در خارج از کشور با مدت خروج 30 روز پس از آن بدون اجازه کنگره برای استفاده از نیروی نظامی یا بدون اعلان جنگ ممنوع است. کنگره بارها از روسای جمهور قبلی که به نظر وی این قانون را نقض کرده بودند، مورد سرزنش قرار داد اما هیچ اقدامی علیه آنها نکرد.

راه دیگر برای محدود کردن عملیات نظامی رئیس جمهور آمریکا  در خارج از کشور ، تصویب قانونی برای منع هزینه بودجه برای این اهداف است. پیشتر رو خانا،عضو دموکرات مجلس نمایندگان پیش نویس طرح قانونی مربوطه را ارائه داده بود.

اوضاع منطقه خاورمیانه پس از آن که نیروهای آمریکایی در اواخر سال گذشته به مواضع جنبش شیعه کتائب حزب الله در سوریه و عراق حمله کردند ، متشنج شد.

پس از آن هواداران این جنبش به سفارت ایالات متحده در بغداد حمله کرده و سپس در تاریخ 3 ژانویه، پنتاگون یک عملیات ویژه را انجام داد که در طی آن سپهبد قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران و همراهانش ترور شدند .

حمله موشکی به منطقه ای در نزدیکی فرودگاه بغداد به خودروی حامل فرمانده نیروهای قدس، به دستور دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا انجام شد. به دنبال آن ایران با حمله موشکی به پایگاه های محل استقرار سربازان آمریکایی در عراق، واکنش نشان داد. پس از این حمله دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا در پیام خود به ملت آمریکا اعلام کرد واشنگتن تحریم های جدید را علیه ایران اعمال خواهد کرد و از کشورهای باقی مانده در برجام درخواست از این توافق هسته ای با ایران خارج شوند.

نوار خبری
0
loader
بحث و گفتگو
Заголовок открываемого материала