گزارش و تحلیل

ترکیه مشکل آفرین

© Sputnik / Andrey Steninترکیه
ترکیه - اسپوتنیک ایران
اشتراک
ترکیه روی نقشه جغرافیا، مشکل آفرین ترین کشور است.

با نزدیک شدن  تاریخ برگزاری رفراندوم در ترکیه، بحران و تشنج در  سیاست خارجی  کشور هر چه بیشتر  بر  اوضاع  سیاسی در داخل کشور تأثیر می گذارد. تشنج رو به افزایش  از سوی  متحدان و همسایگان  منطقه نسبت به ترکیه باعث نگرانی  زیاد  مردم می شود.

ایلخان اوزگِل کارشناس  مناسبات  بین الملل  در مصاحبه با « اسپوتنیک»  به تفسیر این وضعیت دشوار پرداخت که  ترکیه در صحنه جهانی گرفتار آن شده است.  به عقیده کارشناس سیاسی ترکیه، آنکارا خودش  مقصر بروز چنین وضعیتی است که با اقدامات خود  از جمله در رابطه با  کشورهای اروپایی   باعث افزایش شدت  تشنج  در حول کشور می شود  و می تواند درگیری  مصنوعی را تحریک کند.

به عقیده اوزگِل بدشواری می توان کشوری را روی نقشه جغرافیا پیدا کرد که با همسایگان و متحدان خود اینقدر مشکل داشته باشد.  کارشناس سیاسی ترکیه دو دلیل بروز این مسائل را عنوان کرد.

—  یکی از آن ها با حساب های سیاسی  مرتبط است و دیگری با  مسائل ساختاری.  یعنی بحران هایی  وجود دارند که علت بروز آن ها  سیاست اشتباه دولت است و  درگیری های مصنوعی  وجود دارند که تا حد زیادی به دلیل  سیاست داخلی بروز کرده اند که یکی از آن ها  در مناسبات  ترکیه با هلند، اطریش  و آلمان مشاهده می شود.  این دو نوع بحران باید  از یکدیگر تمیز داده شوند».

کارشناس  متذکر شد که با وجود  مشکلات  سنتی در مناسبات بین آنکارا و اتحادیه اروپا،  اوضاع را نباید به سطح بحرانی رساند.

—  در جریان  روند برگزاری رفراندوم  در ترکیه،  حزب حاکم نتوانست  سیمای دشمن  در داخل کشور را  ایجاد کند، زیرا حزب جمهوریخواه خلق، مخالف اصلی ، اینبار آنطور که انتظار می رفت نسبت به ابتکار برگزاری رفراندوم واکنش نشان نداد.  از اینرو  نیاز یافتن دشمن در خارجه بروز کرد و دولت ترکیه برای رسیدن به هدف خود ، کشورهای اطریش و  هلند  را انتخاب کرد.  به احتمال قرین به یقین، جو تشنج  حداقل تا روز رفراندوم ادامه خواهد یافت. زیرا مقامات ترکیه  امیدوارند که این  وضع امتیاز مشخصی  در سیاست داخلی برای آنها ببار آورد».

ترکیه  که بخشی از سیستم جهانی ، غرب  است ولی  مناسبات دشواری با آمریکا و اروپا دارد.

 اوزگّل در این خصوص گفت: اگر در مقیاس  منطقه ای به این موضوع توجه کنیم، خواهم دید که  مناسبات با اسرائیل  زیاد خوب نیست، با مصر هم آرزوی بهتر شدن آن مطرح  می شود. در این زمینه نیازی به صحبت در باره مناسبات ترکیه — سوریه نیست.  در رابطه با مناسبات با  رهبری عراق و ایران نیز وضع  خوشحال کننده نیست. در روابط با یونان  و بلغارستان دائما تشنج محسوس است.  کسری حساب در ترکیه خیلی بالاست و  کشور باید  معاملات را سر و سامان بدهد  و  به جلب سرمایه بپردازد. در چنین شرایطی، ترکیه باید  مسائل موجود در عرصه امنیت را رفع سازد و به سیاست خارجی وزین و آرام  گذار کند. در عین حال، ترکیه بتدریج مبدل به کشوری می شود که  اقدامات آن از حالت قابل پیش بینی بودن خارج می شود.  این وضعیت نمی تواند تا بی نهایت ادامه یابد.  نمی توان  با کشورهای  از نظر استراتژیکی مهم در رویارویی  دراز مدت قرار داشت. این وضعیت برای رشته گردشگری،  سرمایه گذاری و تجارت خارجی زیان آور است.  برطرف کردن عواقب آن خیلی دشوار خواهد بود».

 

نوار خبری
0
loader
بحث و گفتگو
Заголовок открываемого материала