گزارش و تحلیل

چرا ایران تصمیم گرفت که امسال به حج برود؟

© Sputnik / Mikhail Voskresenskiyآمار مرگ و میر در مراسم حج
آمار مرگ و میر در مراسم حج - اسپوتنیک ایران
اشتراک
اعزام حجاج ایرانی به عربستان سعودی به منظور برگزاری مناسک حج امسال با تصمیم شورای عالی امنیت ملی کشور برگزار خواهد شد و روز یکشنبه رهبر معظم ایران در دیدار با کارگزارن حج نیز این امر را تایید و تصدیق نمودند.

خبرگزاری اسپوتنیک- جمعی از مسئولان، کارگزاران و دست‌اندرکاران حج سال جاری و نیز تعدادی از حجاج ایران پیش از ظهر روز یکشنبه با حضرت آیت‌الله خامنه‌ای رهبر انقلاب اسلامی ایران دیدار کردند. آیت الله خامنه ای در این دیدار با اشاره به تصمیم مسئولان برای اعزام حجاج خاطرنشان کردند: نگرانی‌هایی در این خصوص وجود داشت، اما مسئولان از قوای محترم در شورای عالی امنیت ملی همه جوانب موضوع را سنجیدند و به این تصمیم رسیدند که حج برگزار شود.

اگر عربستان دعوت کند، موضوع اعزام به حج بررسی خواهد شد - اسپوتنیک ایران
پول حجاج ایرانی خرج گلوله‌های عربستان نمی شود/ حج عامل گردش مالی در ایران
در این دیدار حمید محمدی رئیس سازمان حج و زیارت ایران با بیان گزارشی از فعالیت‌های این سازمان که از طریق کانال تلگرامی منتشر شده است، گفت: متعاقب دعوتنامه وزارت حج عربستان و تصمیم شورای عالی امنیت ملی و تاکید مراجع عظام، مذاکرات حج با تأکید بر مطالبات بحق در خصوص امنیت، عزت و کرامت حجاج و حقوق شهدای منا انجام شد و پس از حصول اطمینان از تامین خواسته‌ها و انتظارات مورد نظر، شورای عالی امنیت ملی با برگزاری حج موافقت کرد.
حمید محمدی افزود: با همه توان تلاش شد تا با آسیب‌شناسی حج گذشته، تمهیدات لازم برای تحقق حج مطلوب فراهم شود و در این خصوص، سطح خدمات و امکانات نسبت به سال‌های قبل و در مقایسه با سایر کشورها از شاخص‌های بالاتری برخوردار است.
همچنین حميد محمدي در مراسم بدرقه زائران حج ٩٦ كه در سالن حجاج فرودگاه امام خميني(ره) برگزار شد، اظهار داشت: گرچه مديريت سفر حج برعهده سازمان حج و زيارت و نمايندگي ولي فقيه در امور حج و زيارت است اما نبايد فراموش كرد كه نهادها و سازمان هاي كشور براي اين سفر تلاش مي كنند.
وي در ادامه افزود: در ٢٠ فرودگاه كشور شركت ها و نهادهاي زيادي در حال خدمت گزاري هستند تا زائران به راحتي و با آرامش به اين سفر بروند.
حضرت آیت الله خامنه ای گفتند: مطالبه جدی و همیشگی جمهوری اسلامی، حفظ امنیت و عزت و رفاه و آسایش همه حجاج بویژه حجاج ایرانی است و امنیت حج نیز برعهده آن کشوری است که حرمین شریفین در اختیار او قرار دارد.

حج مظهر «عظمت، وحدت و یکپارچگی و قدرت امت اسلامی» است که با اَعمال و شرایط خاص، هر سال بی وقفه، در یک نقطه معین، انجام می شود.
ایشان، خاطرنشان کردند: حج با تمام این ویژگیهای منحصر بفرد معنوی و اجتماعی، بهترین زمان و مکان برای اعلام مواضع امت اسلامی درخصوص مسائل مهم جهان اسلام است.
رهبر انقلاب اسلامی، با تاکید بر موضوع «برائت از مشرکان» را که همواره مورد تأکید امام خمینی بود، گفتند: چه جایی بهتر از بیت الله الحرام و مکه و مدینه و عرفات و مشعر و منا برای اظهار عقیده و بیان مواضع ملتهای مسلمان درخصوص فلسطین و مسجدالاقصی وجود دارد.
آیت الله خامنه ای با تأکید بر اهمیت آرامش و آسایش حجاج، خاطرنشان کردند: داغی که در دل ایرانی‌ها بواسطه حوادث تلخ حج ۹۴ پیش آمد، فراموش نشدنی است، بنابراین امنیت و ایمنی حجاج بسیار مهم است و باید محفوظ بماند. البته معنای امنیت و ایمنی، ایجاد محیط امنیتی نیست.
حضرت آیت الله خامنه‌ای، اهتمام ملتهای مسلمان به موضوع وحدت را نیز بسیار مهم و ضروری خواندند و خاطرنشان کردند: در حالی‌که میلیاردها دلار خرج ایجاد تفرقه و اختلاف و دشمنی میان مسلمانان می شود، مسلمانان باید مراقب باشند تا به این اختلاف افکنی کمک نکنند، زیرا هریک از امت اسلامی که به این توطئه کمک کند، در تبعات این گناه بزرگ شریک خواهد بود.
از سرگیری پرواز هواپیماهای عربستان به ایران در زمان حج - اسپوتنیک ایران
از سرگیری پرواز هواپیماهای عربستان به ایران در زمان حج
حضرت آیت الله خامنه ای در پایان تأکید کردند: همه باید مراقب باشند و با دقت به مسئولیت های خود عمل کنند تا حجی با عظمت و با عزت برگزار شود.
حجت‌الاسلام قاضی عسکر نماینده ولی فقیه و سرپرست زائران ایرانی با اشاره به حادثه تلخ شهادت جمعی از حجاج ایرانی در حج ۹۴، گفت: اگر چه تاکنون گزارش نهایی آن حوادث منتشر نشده و دیه و غرامت نیز به بازماندگان شهدا پرداخت نشده است ولی ما تا رسیدن به نتیجه نهایی، موضوع را دنبال خواهیم کرد. قاضی عسکر با بیان اینکه جمهوری اسلامی هرگز به دنبال تعطیل کردن حج نبوده است، افزود: در سال جاری پس از چند دور مذاکره و پذیرش شروط جمهوری اسلامی، زمینه انجام حج عزتمندانه فراهم شد و اگر می‌پذیرفتند، حج برگزار می‌شد.


چرا ایران تصمیم گرفت که برای حج راهی عربستان شود؟
کامران کرمی کارشناس و پژوهشگر خاورمیانه در این رابطه به خبرگزاری اسپوتنیک گفت: ایران از آغاز نیز بحث حج را از مسائل سیاسی جدانمود و اتفاقا عربستان سعودی نیز تاکید داشت بحث حج را نباید سیاسی نمود، اگرچه مسائل درآمدزایی ناشی از حضور حجاج ایرانی در عربستان و سود سالیانه حدود 3 میلیارد دلار آن بخصوص بعد از کسری بودجه در این کشور نیز کم اهمیت نبود.
کامران کرمی افزود، اگر به سخنان دیروز رهبر ایران توجه کنیم، متوجه می شویم که لحن کلام ایشان به گونه ای است که گویا مسئله حج را دیگر مانند قبل در فضای خیلی سیاسی نگاه نمی کنند و به عنوان مثال در سخنان خود به حجاج سفارش می کنند که در مراسم نماز جماعت مکه و مدینه شرکت نمایند و عربستان نیز محدودیتهایی در زمینه برگزاری مراسم دعای کمیل و برائت از مشرکین اعمال می کند.
به عبارتی می توان گفت که هر دو طرف در زمینه حج به سطحی از عقلانیت رسیده اند که به هیج وجه نمی توان آن را به منزله کوتاه آمدن در حوزه های سیاسی و ژئوپلتیک تعریف کرد.

نوار خبری
0
loader
بحث و گفتگو
Заголовок открываемого материала