شواهد رسمی استفاده عربستان از بمب‌های خوشه‌ای انگلیسی در یمن

© Photo / Jialiang GaoСтарый город в Адене, Йемен
Старый город в Адене, Йемен - اسپوتنیک ایران
اشتراک
روزنامه گاردین روز دوشنبه فاش کرد، نتایج بررسی و تحقیقات صورت گرفته توسط دولت انگلیس حاکی از استفاده عربستان و متحدانش از بمب‌های خوشه‌ای انگلیسی در جریان حملات هوایی در یمن است.

به گزارش اسپوتنیک به نقل از ایرنا، روزنامه گاردین در این خصوص نوشت: به گفته منابع آگاه، تحقیقات صورت گرفته توسط دولت انگلیس، تأکیدی بر گزارش‌های منتشر شده توسط رسانه‌های گروهی در مورد استفاده از این ‌گونه بمب‌ها توسط عربستان و متحدانش در جنگ یمن است.
گاردین افزود: یک منبع مطلع گفت 'مایکل فالون' وزیر دفاع انگلیس تجزیه‌ و تحلیل‌های صورت گرفته توسط منابع دولتی که حاکی از استفاده عربستان و سایر متحدانش از بمب‌های خوشه‌ای در جریان درگیری‌ها در یمن است، را دیده است.
این روزنامه افزود: این منبع عنوان کرد فالون از جمله وزرایی است که در حدود یک ماه پیش در جریان این تحقیق رسمی قرار گرفته است.
به نوشته این روزنامه، نتایج این تحقیقات رسمی، احتمالا سبب افزایش درخواست‌ها از دولت انگلیس برای تجدید نظر در صادرات سلاح به عربستان سعودی خواهد شد.
گاردین افزود: افزایش همین درخواست از دولت آمریکا سبب شد که واشنگتن هفته گذشته طرح فروش بمب‌های هدایت‌شونده به عربستان سعودی را تعلیق کند.
گزارش گاردین در حالی منتشر می شود که سازمان عفو بین الملل اوایل خردادماه گذشته در بیانیه ای با افشای استفاده عربستان و متحدینش از بمب های خوشه ای در جنگ یمن هشدار داده بود وجود بمب های خوشه ای منفجره نشده، برخی از مناطق یمن را به «میدان های مین» تبدیل کرده است.
سازمان عفو بین الملل اعلام کرده بود در جریان ماموریت اخیرش در شمال یمن، به اسنادی درباره استفاده عربستان و سایر کشورهای متحدش از بمب های ممنوع شده خوشه ای ساخت آمریکا، انگلیس و برزیل در جنگ یمن دست یافته است.
این سازمان در بیانیه اش خواهان انجام تحقیقات مستقل در این مورد که آیا فروش این بمب های ممنوعه ناقض قوانین انگلیس بوده یا نه، شده بود.
کاربرد بمب های خوشه ای بر اساس کنوانسیون مهمات خوشه ای مصوب سال 2008 ممنوع بوده و تاکنون 108 کشور جهان این کنوانسیون را امضا کرده و در حدود 100 کشور آن را به تصویب رسانده اند.
انگلیس نیز در سال 2008 میلادی با تصویب کنوانسیون ممنوعیت استفاده از بمب های خوشه ای، اقدام به نابود کردن ذخایر این گونه بمب ها کرده است.
اما براساس گزارش های منتشر شده، انگلیس در دهه های 1980 و 1990 میلادی اقدام به فروش مقادیر زیادی از بمب های خوشه ای به عربستان سعودی و امارات متحده عربی کرده است و هر دو این کشور هم اینکه به رغم کنوانسیون یادشده هم اینک دارای ذخایری از این گونه بمب ها هستند.
عفو بین الملل در بیانیه اش گفته بود:«کشورهای بانفوذ باید از ائتلاف عربی بخواهند استفاده از بمب های خوشه ای را که به لحاظ بین المللی استفاده از آنها ممنوع است، متوقف کند».
'مارک گلدرینگ» مدیر اجرایی گروه «آکسفام» نیز در اوایل خردادماه گذشته در بیانیه‌ای گفته بود انگلیس به آتش 'جنگ بیرحمانه ' در یمن با تامین تسلیحات عربستان سعودی، دامن می زند.
گولدرینگ با اشاره به گزارش عفو بین الملل درباره استفاده عربستان از بمب های خوشه ای علیه غیر نظامیان یمنی اعلام کرد، در این گزارش شواهدی ارائه شده که نشان می دهد عربستان سعودی از بمب های خوشه ای ساخت انگلیس از نوع بی ال — 755 ، علیه غیرنظامیان حوثی در یمن استفاده کرده است.
مدیر اجرایی اکسفام تاکید کرد:‌« این گزارش بر یک واقعیت ساده تاکید دارد — اینکه فروش های تسلیحاتی انگلیس به عربستان سعودی و حمایت های فنی نظامی لندن از ریاض، موجب تشدید جنگ بیرحمانه سعودی ها در یمن شده است.»
این گزارش‌ها در حالی منتشر می‌شود که علاوه بر گروه‌های مدنی و ضد جنگ، کمیته‌های 'تجارت' و' توسعه بین‌الملل' مجلس عوام اخیرا درخواست کرده بودند تا زمان روشن شدن تحقیقات سازمان ملل در مورد اتهام وارده شده به عربستان سعودی در مورد اعمال جنایت جنگی در یمن، فروش سلاح به این کشور به حالت تعلیق درآید.
دولت انگلیس در پاسخ رسمی به درخواست کمیته‌های مجلس عوام گفته بود: 'ما با این توصیه مخالف هستم. دولت انگلیس به سیستم ارزیابی‌اش در مورد صدور مجوز فروش سلاح به عربستان که مبتنی بر معیارهای مجوز صادرات هست، کاملا مطمئن است. '
در این پاسخ که به امضای 'بوریس جانسون' وزیر خارجه؛ 'لیام فاکس' وزیر تجارت بین‌الملل'، مایکل فالون 'وزیر دفاع و نیز وزیر توسعه بین‌الملل رسیده، گفته‌شده بود:'مجوز سلاح برای هر کشوری ازجمله عربستان درصورتی‌که مغایر با معیارهای یادشده ازجمله اینکه استفاده این سلاح خطری متوجه حقوق بین‌الملل بشردوستانه کند، صادر نخواهد شد.'
اعضای دولت انگلیس ازجمله مایکل فالون وزیر دفاع در حالی‌ بر ادامه فروش سلاح به عربستان پای می‌فشارند که 'وینس کیبل' وزیر تجارت پیشین انگلیس در گفت‌وگویی با روزنامه گاردین، وزارت دفاع این کشور را به متهم کرده بود که در خصوص صدور مجوز فروش موشک‌های هدایت‌شونده به عربستان که در جریان جنگ یمن علیه غیرنظامیان مورد استفاده قرارگرفته، او را به‌شدت «گمراه‌» کرده است.
وینس کیبل عنوان کرده بود پس ‌از آنکه وزارت دفاع انگلیس دربارۀ نظارت بر استفاده از موشک‌های هدایت‌شوندۀ لیزری ' پیووی 4 'با هدف جلوگیری از استفاده آن علیه غیرنظامیان به او تضمین داده بود، با صدور مجوز فروش این سلاح موافقت کرد.
انگلیس هم‌اکنون دومین فروشنده بزرگ سلاح در سطح جهان است و از سال 2010 میلادی تاکنون، دوسوم تسلیحات فروخته‌شده لندن روانه کشورهای منطقه خاورمیانه شده است.
گزارش‌های منتشرشده حاکی از آن است که انگلیس از زمان آغاز حملات عربستان سعودی به یمن در فروردین 1394، حدود 3 میلیارد پوند مجوز فروش سلاح به عربستان سعودی صادر کرده است.
براساس آمار رسمی کارزار تبلیغاتی مبارزه با تجارت سلاح، عربستان سعودی بزرگترین خریدار تسلیحات از انگلیس است و از سال 2010 تجهیزاتی به ارزش 6 میلیارد و 700 میلیون پوند از این کشور دریافت کرده است.
علاوه بر آمارهای رسمی، نشریه ایندیپندنت روز شنبه گذشته در گزارشی فاش کرد که دولت انگلیس به صورت پنهانی اقدام به فروش سلاح به عربستان سعودی و سایر کشورهای سرکوبگر تحت پوشش مجوزهای مبهم صادراتی کرده است.
عربستان همراه با چند کشور دیگر عرب از ششم فروردین سال گذشته اقدام به تجاوز نظامی به یمن و محاصره زمینی، دریایی و هوایی این کشور با هدف بازگرداندن 'عبدربه منصور هادی' رئیس جمهوری مستعفی یمن به قدرت کرد.
این تجاوز نظامی تاکنون نتیجه ای جز کشتار بیش از 11 هزار یمنی و زخمی شدن ده ها هزار نفر دیگر و همچنین آواره شدن میلیون ها یمنی و ویرانی زیرساخت های این کشور نداشته است.
عربستان با وجود هزینه های زیاد و حملات پیاپی به یمن هنوز نتوانسته است به هیچ یک از اهداف اعلام شده خود برسد.

نوار خبری
0
loader
بحث و گفتگو
Заголовок открываемого материала